Централният площад в Етрополе „помни” много неща и събития, но днешното честване на 107 годишнина от Деня на  съединението ще се помни дълго от присъствалите на днешните тържества.
Именно тържества е най-точната дума за това, на което станахме свидетели на днешния 22 септември.
Докато самото тържествено отбелязване на днешния празник става обикновено по утвърден с години ритуал: вдигане на Националния трибагреник, поднасяне на венци и букети цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци, беше последвано от откриването на напълно обновения централен площад.
След това беше и грандиозния концерт в големия салон на Народно читалище „Тодор Пеев-1981”.
Тържествата започнаха в 10:00 часа сутринта с изпълнение на Младежката духова музика към читалището.
Знаменната група от ученици на СОУ „Христо Ясенов” издигна под звуците на Химна на РБългария на пилона пред читалището българския трибагреник.
След това множеството присъства на поднасянето на венци и букети свежи цветя пред паметника на загиналите във войните утрополци: от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев, политическите партии ГЕРБ, БСП и АТАКА, Елаците – мед АД, Геотехмин, НЧ „Тодор Пеев-1871”, РПК-Етрополе, Клуб на пенсионера, Дружеството на диабетиците, СОУ „Христо Ясенов”, Организация на инвалидите, Движение Русофили, ОУ „Христо Ботев”-Етрополе, Историческия музей РК „Традиция”, ДСП-Съюз на жените и Български антифашистки съюз.