Община Ботевград напомня на всички физически и юридически лица, че срокът за плащане с отстъпка на данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и  данък върху превозните средства, изтича на 3 май 2016 г. Плащания в брой се приемат на касите в Дирекция „Местни данъци и такси” от 8.30 часа до 17.30 часа, без прекъсване. Освен в брой на касата в община Ботевград, дължимите суми могат да бъдат платени по банков път, на касите на EasyPay , чрез системата за електронно разплащане ePay, както и на гише в банка ДСК. Също така е създадена организация в кметствата на селата да може да се заплащат данъци и такси,  в рамките на тяхното работно време. Актуална справка за задълженията може да се направи на сайта на Община Ботевград: www.botevgrad.bg по ЕГН за физическите лица и по ЕИК за юридическите лица.


Към 15.04.2016 г. Дирекция „Местни данъци и такси” отчита постъпления по видове данъци и такси, както следва:
-    Данък недвижими имоти – 193 302.00лв.;
-    Данък върху превозните средства –270 677.75лв.;
-    Патентен данък –32 698.94лв.;
-    Данък при придобиване на имущество –111 716.26лв.;
-    Туристически данък –2 472.60лв.;
-    Такса битови отпадъци –588 320.43лв.


Отчетените приходи в общинския бюджет се дължат не само на текущите плащания за данъци и такси, но и на предприети действия на служителите от дирекцията за принудително събиране на просрочени задължения.


Въвеждането на специализиран софтуер в пунктовете за годишен технически преглед, позволяващ достъп до сървъра на Дирекцията в реално време, с цел проверка дали превозното средство е декларирано и данъците за него са платени, доведе до значително увеличаване на приходите за данък превозни средства, която тенденция ще продължи и през следващи отчетни периоди.


Същевременно в Дирекция „Местни данъци и такси” се изготвят списъци с длъжниците към местния бюджет, които ще бъдат оповестени публично през следващата седмица.