Учениците от трети „б” клас на СОУ”Хр.Ясенов” с класен ръководител М.Иванова бяха на зелено училище на х. Стражата  от 26 до 28 април, проведено със съдействието на ТД”Старопланински турист”, гр. Етрополе.    
Зеленото училище проведохме с цел подобряване здравословното състояние на учениците; формиране на умения за здравословен и природосъобразен начин на живот; формиране на способност за възприемане красотата на природата, потребност от общуване с нея и участие в борбата за оцеляването и; формиране на нравствено-волеви качества.
Програмата ни беше много наситена, но учениците работеха с такъв ентусиазъм, че всичко постигаха с лекота и правехме повече от планираното.С възпитателката В. Симеонова и фелдшерката Г.Пешева бяхме с тях непрекъснато - на урок, поход, игра и забава. Времето ни поднесе неприятна изненада – през нощта валя сняг и в района на хижата бе натрупало 10 см . Тръгнахме с ентусиазъм и надежда за хубаво време въпреки студа. В хижата ни беше топло и уютно, със сърдечни домакини и вкусна храна.През първия ден имахме повече учебни часове, но успяхме да проведем и един поход, при зимни условия. Уроците бяха лесни за децата,защото се съсредоточаваха в работа, за да имат време за туристически дейности. Снегът се топеше и планината от бяла стана пак зелена и прекрасна. Над нас синьо небе, наоколо свежа зеленина, цветя и птичи песни.
По време на походите запознахме учениците с природни и исторически забележителности в района, те изкачиха вр.Стражата/1528 м/ и получиха туристически значки, събираха растения за хербарий, опознаваха флората и фауната в района, получаваха знания за оцеляване сред природата и за нейното опазване. Наученото в заниманията по ориентиране под ръководството на нашия домакин, г-н Ц.Нинов,  прилагаха в игри  по ориентиране в близката околност. С Г.Пешева  учениците имаха занимания по оказване на първа помощ и гражданска защита. Незабравими ще останат вечерта на таланта и вечерта край огъня, посветена на гората.За добрите си познания учениците получиха свидетелство за кръщение от Горската фея. Засадихме елха край хижата. Впечатленията си от природата и зеленото училище децата изобразиха в рисунките си в последния учебен час там.
Добрата предварителна подготовка и организация помогнаха за постигане на отлични резултати в планината. Децата бяха неуморни, любознателни, весели и игриви,сближиха се, учеха се да работят в екип, всеки намери поле за изява.
Текст: М. Иванова