Роденият през 1846 година Велчо Шунтов е един от тримата орханийци, които взимат участие в организирането  и провеждането на най-успешната акция в българската революционна борба – обира на турската хазна в Арабаконак на 22 септември 1872 година.  Той е член на тайния революционен комитет на Орхание, основан от Васил Левски. След разкриването на  участниците в обира 26-годишният Велчо Шунов е осъден на 10 години каторга в Диарбекир. Той се завръща в Орхание след Освобождението на България. Малко след това прави поклоническо пътуване до Йерусалим, за да благодари на Бог, че е дочакал своето спасение и освобождението на родината. Животът му минава  скромно в родния град. 32-годишният му син умира от раните си на фронта, съсипан от неговата смърт, Велчо Шунтов умира през 1915 година.
Днес една от улиците в Ботевград носи неговото име, а на мястото, където е била къщата му на бул. „България”, има поставена паметна плоча.
Споменът за Велчо Шунтов днес възкреси неговата правнучка Кети Шунтова.  В препълнената зала „Орханиец” на Историческия музей с вълнуващ разказ тя припомни знаменателни събития от историята на Орхание и участието на местните хора в борбата за освобождение.
„Пътищата на живота ме отведоха далеч от родното място, но в сърдечния ми свят разстоянията не съществуват. Останала съм привързана и предана на рода си. бях и съм горда с принадлежността си към фамилията Шунтови.  Исках и така живях и работих, че да съм достойна за предците си” – заяви Кети Шунтова. По професия тя е фармацевт и живее в Карлово. Днес нейните деца й внуци живеят из целия свят – Полша, Англия, САЩ. Специално за честването на 170-та годишнина на Велчо Шунтов днес бе  и друг потомък на рода – Васил Шунтов, внукът  на Кети Шунтова – младият компютърен специалист  Борис Тороманов и др.
Днес се навършват 144 години от  обира на турската хазна при Арабаконак. Според историка  Гетко Гечев това е „най-голямата акция, най-добре подготвена и най-успешна в цялата революционна история на България”. При обира са събрани 125 хиляди гроша, които са били нужни за купуването на оръжие и подготвянето на възстание. Гетко Гечев смята, че в историческите документи има категорични доказателства, че решението за обира не е взето еднолично от Димитър Общи, а от много хора и че Левски не е забранявал провеждането на акцията.
На срещата-разговор в музея присъства и кметът на общината Иван Гавалюгов. Той поздрави ботевградчани с днешния празник  и подчерта, че именно независимостта е едно от най-важните достижения не само в политиката и държавността, но и сред човешките ценостти.  „Длъжни сме да помним историята си, да пазим спомена за хората, живели в нашия град, които са се  жертвали за високи идеали – като свобода и независимост” – заяви той.
Балони с цветовете на българското знаме полетяха в небето над Ботевград в днешния празничен ден.