Предложението на общинския съветник Цветан Цолов от ГЕРБ – по повод Деня на възрастните хора – 1 октомври, общината да отпусне до 2 500 лева  за закупуване на две маси за табла, шах и карти за пенсионерски клуб „Детелина” в Ботевград, накара съветници да се впуснат, по думи на друг техен колега, в напълно безсмислен дебат. От тяхна страна  имаше дори подхвърляния, които преминаха границата на добрия тон, какъвто би трябвало да спазват членовете на местния парламент, поне от уважение към избирателите…  


Първа думата поиска съветничката Петя Кочкова. Тя заяви, че й е странно точно Цветан Цолов да внася такава докладна и по този начин да си „лъска имиджа”.


„Ако предложението беше внесено от кмета, щях да го подкрепя. Но ако иска г-н Цолов нещо да прави и да не си обижда частния бизнес, да не ни занимава с неговите докладни”, каза безцеремонно тя и допълни, че този тип маси – комбинирани, които той предлага, не са подходящи, тъй като за шахмата се изиска тишина, а таблата е шумна игра. „Проверих, че има много по-удачни варианти на такива маси, и то на цена 350 лева”, вметна тя.  


Според Петя Кочкова с тази докладна съветникът целял да „яхне Общинския съвет”. В този момент се чу подхвърляне от Йордан Йорданов, което гласеше: „Тоя никога не може да ни яхне.”.


Петър Петров - също съветник от ОББО, бе на мнение, че членовете на пенсионерските клубове трябва да кажат от какво имат нужда, а ОбС и общината да се съобразят с техните потребности. Колега му Георги Георгиев предложи общината да отпусне сумата от 5000 лева за организиране на празника на пенсионерите.  Във връзка с така направеното предложение  кметът Иван Гавалюгов обясни, че в бюджета на общината за тази година са заложени 10  000 лева за пенсионерските клубове. „Парите ще бъдат разпределени пропорционално между тях”, подчерта той. 


Според Иван Начев не било нормално общински съветник да внася подобни докладни. От опозицията нарекоха предложението на Цолов популистко. 


„Дебатът е безсмислен и обиден за един наш колега – общински съветник. Той си е направил труда да внесе докладната, а Вие решавате дали да бъдат закупени масите, или не”, заяви  Филип Филипов.


В отговор на нападките Цветан Цолов обясни, че сумата, която предлага да бъде отпусната, е до 2 500 лева, което означава, че общината може да закупи маси и по 350, и по 500 лева. Според него масите ще се използват ползотворно от пенсионерите, които пушат или предпочитат занимания на чист въздух. Цолов изрази несъгласие с изказванията, че предложението му е популистко. По негови думи то е продиктувано от нуждата на възрастните хора от такива маси. 


По повод подхвърлянията от опозицията Цолов да закупи масите с лични средства, той заяви, че от години осъществява доста широка благотворителна дейност, но не счита за необходимо да я прави публично достояние. 


„Ако хората са доволни от тези пейки, би могло, ако общината има финансова възможност, впоследствие да бъдат закупени и за клубовете в селата”, допълни вносителят на предложението. 


Кметът заяви, че не разглежда предложението като популистко. Той бе категоричен, че ако Общинският съвет  го подкрепи, общината ще закупи масите за шахмат и табла, а впоследствие  ще бъдат закупени и за останалите пенсионерски клубове, ако членовете им заявят, че имат необходимост. 


Дебатът продължи повече от половин час, а последните пет-шест минути прерасна в надвикване, което бе преустановено с обявяване на процедурата по гласуване. В крайна сметка предложението на Цолов, включено в дневния ред на вчерашното заседание на ОбС, събра 23 гласа „за”, 3 „въздържал се” и 1 „против”.