Екипът на Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) проведе информационна среща в община Етрополе, на която представи актуални и предстоящи процедури и мерки по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).
Присъстващите на събитието бяха запознати с условията за кандидатстване по отворената в момента процедура „Развитие на социалното предприемачество“ (Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“). Експертите на ОИЦ представиха допустимите кандидати, дейности и разходи, индикатори, критерии за оценка на проектните предложения и пр.
От представянето стана ясно, че целта на процедурата е да улесни достъпа до заетост и да осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика. Ето защо подкрепата за заетост за период до 12 месеца на включените в проектите хора от целевата група ще е задължителна дейност. Минималният размер на безвъзмездна финансова помощ на проектно предложение трябва да е 50 000 лева, а максималният – 391 166 лева, като размерът на БФП е 100%. Срокът за кандидатстване е 5 януари 2017 г.
На общинските служители бяха представени и всички процедури, които се очаква да бъдат отворени до края на 2016 г., по които общините ще бъдат допустими бенефициенти и партньори, а на представителите на образователни институции – предстоящото по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Срещата в Етрополе е част от информационна кампания на ОИЦ-София, която се провежда във всички общини от Софийска област и има за цел да популяризира актуални и предстоящи процедури по програмите, съфинансирани от ЕСИФ.
ОИЦ-София (Договор №BG05SFOP001-4.001-0020-C01, изпълняван от Столична община) е част от мрежата от 28 информационни центъра, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.