Към момента питейна вода за населените места в общината се осигурява единствено от планински водоизточници. Все още без вода е вилна зона „Лозята” в село Трудовец, но е разработва план за алтернативното водоснабдяване на тази местност, което да стане основно за нея. Това каза кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии.  


„За решаване на проблема с безводието във вилната зона на Трудовец бяха предприети действия по възстановяване на един сондаж, който се оказа в частен имот. Собствениците си имат своите претенции. Самият сондаж е на Напоителни системи. Поради това се обмисля да се осигури вода до вилната зона по тръба, която не е на държавното дружество. За целта има разработен идеен план, който ще бъде реализиран в следващите няколко седмици. Вода за Лозята ще се осигури от речните  водохващания над село Трудовец. Това ще даде възможност поне десет  месеца от годината вилната зона да няма проблеми  с водоснабдяването и да не е зависима от инфраструктурата на Напоителни системи, обясни Иван Гавалюгов. -Това е вариант, който в момента се разглежда,  изчислява се къде може да мине една такава тръба, за да стигне до вилната зона. Специалистите считат,  че има достатъчно добра денивелация и съответно напор , който да качи водата от най-ниската точка до по-високите места във вилната зона. Разбира се, ще се използват и съответните изпомпващи инсталации и съоръжения, когато се налага”, допълни той.


На въпроса кога ще се произнесе временно създадената по проблемите с водоснабдяването тристранна работна група /по трима представители на ВиК и Напоителни системи и двама на общината/, кметът отговори: „Работната група не е приключила своята работа. Тя и в момента обследва водния проблем. Идеята е да предпише конкретни мерки за трайното решаване на този проблем, да установи реалното състояние на ВиК инфраструктурата на общинското и на държавното дружество в частта довеждащи водопроводи, да се констатира наличието на всякакви легално и нелегално изградени байпаси между двете системи, както и да се регламентират търговските отношения между Напоителни системи и ВиК Бебреш.”.  


По думи на Иван Гавалюгов, от тази година водните количества, предоставени от Напоителни системи, се фактурират всеки месец, като част от задълженията по тези фактури са изплатени от ВиК.   


„По стари задължения не искам да взимам отношение. Години наред – повече от десет, дружество  „ВиК Бебреш” не е било изряден клиент на Напоителни системи. Дори да е имало някакви договори, клаузите по тях изобщо не са спазвани”, добави кметът. 


Работата на тристранната работна група ще приключи с доклад, който трябва да бъде готов в средата на другата седмица. Това съобщи още Иван Гавалюгов.