Новата книга на Николай Иванов – „Още щрихи към портрета на Ат. Буров”, ще бъде представена на 6 декември – Никулден, който се отбелязва като празник и на банките, и на банкерите, от 17.30 часа в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. 


 „Книгата ми е опит да покажа предисторията на политическия живот в България. Предистория, която включва 250 г. преди Възраждането. Това са годините, в които в Лясковец партиите са се наричали тарафи и Буровата тарафа (партия) е воювала срещу Узуновата. Това са били особено жестоки политически убийства”, разказва авторът пред borbabg.com


Непознати документи, спасени и запазени от проф. Нено Неделчев, който е най-известният изследовател на Атанас Буров, са включени в книгата. Снимки от времето, когато къщата на Буров още е съществувала, преди да бъде заровена под спортното игрище на СОУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Някои от документите показват негативното отношение на Буров към политиката на Стамболов, има турски документи, както и финансови от 1894 г.


Бащата на Атанас Буров – Димитър, и брат му Иван също присъстват в книгата. Те са носителите на банкерската жилка според Николай Иванов, но и за тях историята е запомнила малко факти. „Баща му Димитър например е създателят на Българското застрахователно дружество, а Иван се е занимавал и с археология. Той е притежавал най-голямата колекция от монети преди 9 септември 1944 г.”, уточнява писателят. Къде са тези монети сега, никой не знае, но се знае, че Иван Буров е създателят на Фонд за археологически проучвания, пише borbabg.com. 


За автора


Николай Иванов е писател, филолог, журналист и изследовател. Роден е във Велико Търново през 1954 г. Автор е серия от книги, посветени на освободителното движение и на видни участници в Априлското въстание. Написал е романите „Литургия за непокорните”, „Апостолските времена”, „Смъртта идва в петък”, „Избраникът”.