Община Ботевград ще осигури 20 000 лева за финансово подпомагане на възрастните жители с най-ниски пенсии. Парите са заложени в социалната програма за тази година и ще бъдат разпределени на хората за Великден. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на обсъждането на бюджета на извънредното заседание вчера. 


В отговор на въпрос на съветника Йордан Йорданов кметът обясни, че за жителите на общината, навършили пенсионна възраст, са предвидени 60 000 лева за медицински прегледи.


„Прав сте, че част от медицинските услуги, които здравноосигурените лица ползват, са безплатни. Но не всички могат да бъдат реализирани. Една от причините е недостигът на направления. Знаете, че има лимит на направленията. Идеята e с тези до 60 000 лева да осигурим медицински услуги, изразяващи се в прегледи или изследвания, на възрастните хора и да им ги предоставим по най-удобния начин, т.е. прегледите да се извършват в съответното населено място.  Ако има един желаещ, тогава прегледът ще се извърши в болницата в Ботевград. Знаете, че възрастните хора имат карти за безплатно пътуване на територията на общината. Желаещите да се възползват от средствата за медицински услуги, ще трябва да подадат заявления в общината”, разясни Иван Гавалюгов. По негови думи възрастни хора от Ботевград и селата са одобрили този вид подпомагане.