Въпросът за належащи ремонти в детските градини във Врачеш и Трудовец бе поставен от съветника Милчо Владимиров по време на общественото обсъждане на Бюджет 2017. Проблемите на детските заведения бяха дискутирани и на извънредното заседание на ОбС  за приемане на бюджета, което се състоя вчера. Съветникът Силвия Христова предложи да бъдат предвидени 200 000 лева за ремонт на детската градина във Врачеш и 100 000 лева за ремонт на кухненския блок в детската градина в Трудовец. 


„Ако до 30 юни общината не спечели проекта за ремонт на детските градини, неговата реализация да започне със собствени средства на общината, предложи тя. –Ако тази година не бъде извършен ремонт на детската градина във Врачеш, тя ще остане без деца”, допълни съветничката.


Кметът Гавалюгов съобщи, че общината е подготвила два проекта за прилагане на мерки за енергийна ефективност, в които са включени общо шест детски градини – тези в селата и детска ясла „Здравец”в Ботевград, с които ще кандидатства за финансиране  пред Националния доверителен екофонд. По негови думи те са на етап съгласуване. 


Кметът пое ангажимент пред Общинския съвет, че ако до средата на годината общината няма сключен договор за финансиране ремонта на детската градина във Врачеш, мерките за енергийна ефективност ще бъдат изпълнени, като за целта общината ще осигури собствени средства от данъчни ли неданъчни постъпления.