Виктория Иванова е ученичка в 11 клас на ГПЧЕ „Алеко Константинов”. Както вече сме информирали, през миналата година тя кандидатства и бе избрана за представител на децата от общините в Софийска област в Съвета на децата. Впоследствие нашата млада съгражданка бе избрана за секретар на Съвета. Потърсихме Виктория да разкаже повече за своята дейност в организацията.   


„Решихме да увеличим броя на заседанията на Съвета. Те се провеждаха два пъти годишно, за тази година имаме планувани четири заседания. Освен това решихме те да се организират не само в София, но и в други градове на страната. Така ще популяризираме колективния орган и дейността му”, сподели единайсетокласничката. 


Откакто е избрана за представител на децата от София област в Съвета, Виктория Иванова е присъствала на три заседания. 


„Представят ни се идеи за промени в различни закони, касаещи децата, а ние, от своя страна, трябва да изразим мнения, да излезем с решение или предложение. Всяко заседание на Съвета се протоколира”, разказа тя. 


На заседанието, проведено през месец септември 2016 г. във Варна, в присъствието на представител на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”,  Виктория е поставила за разискване две теми. Едната е свързана с процедурата за наемане на непълнолетни на работа. Според Вики, тя трябва да бъде облекчена, а за деца, чиито родители имат семеен бизнес – изцяло премахната. Другата е лицата до 18 години да се наемат на работа и на граждански договор.   


На заседанието, проведено през януари тази година в Гранитната зала на Министерски съвет, Виктория Иванова е поела ангажимент да организира представянето на Фондация АСИСТ и помагащите технологии в центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в Софийска област.


„Планираме различни инициативи, чрез които искаме да дадем гласност на Съвета на децата. Считам, че работата ни ще бъде много по-ефективна, ако повече деца търсят нашето съдействие и помощ, каза Виктория. –Всеки от нас е представител на една област в страната, но в никакъв случай не можем да твърдим, че сме добре запознати с всички проблеми на децата от съответните населени места. Но това може да се промени със съдействието на младежките общински съвети. Наскоро такъв бе учреден и в Ботевград”, добави тя. 


Виктория съобщи, че по предложение на Съвета на децата предстои да се проведе инициатива под наслов „Панаир на професиите”. Надявам се чрез нея да помогнем на младите хора, които все още не са се ориентирали към професия, да направят своя избор. Така те ще придобият яснота по въпроса къде да продължат образованието си. Инициативата ще се осъществи в няколко области, включително в Софийска област, но още не е определен градът-домакин в областта, сподели Виктория. –Независимо от това къде ще се състои инициативата, имам възможност да обхвана трите съседни общини – Ботевград, Правец и Етрополе, и те да вземат равно участие в нея”, каза в заключение Виктория Иванова.


На въпроса дали вече се е насочила към определена професия, възпитаничката на езиковата гимназия отговори, че все още се двоуми дали да изучава дентална медицина или фармация.   


Съветът на децата към Държавната агенция за закрила на детето е учреден през 2003 г. в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта на неговото създаване е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения.


Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено – политическия живот.


Съветът на децата дава възможност на децата да обменят знания, морални и интелектуални ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.


Като представители на гласа на младите хора на местно и национално ниво, членовете на Съвета на децата организират различни инициативи за популяризиране на правата на децата и детското участие, изразяват становища по проекти на нормативни документи. 


Съветът включва по един представител на децата от всяка административна област, членовете му са с двугодишен мандат и избират помежду си председател, заместник-председател и секретар.