Над 120 ръчно изработени мартеници бяха предоставени в конкурса “Силата на мартеницата“, който се организира от Местна инициативна група – Ботевград и се осъществява със съдействието на Община Ботевград. 


Условие за възраст на участниците не бе поставено. Нямаше ограничения и относно броя на мартениците, с които един участник можеше да се включи в надпреварата. 


Седемчленно жури от представители на организаторите и местни неправителствени организации бе натоварено с нелеката задача да определи победителите. След прецизно оценяване на уникалните изработки, членовете на журито единодушно решиха да излъчат призьори в няколко категории, но без да ги класират на първо, второ и трето място. 


Отличени в категория “Автентична мартеница“ са:  “Пижо и Пенда на люлка“, изработена от Милена Николова – начален учител в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград;  “Баба Марта“, дело на Веселин Иванов, ученик от ОУ “Кирил и Методий“ – Ботевград; “Пижо и Пенда“ на Велислава, Габриела и Христофор Дилови. 


Награди в категория “Нетрадиционна мартеница“ ще получат: Клуб “Традиционни занаяти“ с ръководител Ивелена Александрова при ОУ “Никола Йонков Вапцаров“ - за мартеница “Чадър“; Иванка Янинска - за мартеница “Щъркел“; Мария Маринова /Сдружение “Нека бъде светлина“/ - за мартеница “Пролетен букет“. 


Най-оригиналната идея за ръчно изработена мартеница е на Ателие “Аз мога“, с ръководител Надя Начева, при ОУ “Васил Левски“ – Ботевград.


За майсторска изработка на мартеници са отличени: Народно читалище “Развитие 1894“ – с. Драгижево, община Лясковец; Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“ – Ботевград; сдружение “Трудолюбци“ – с. Трудовец, Дружество “Орханиец“;  Исторически музей – Ботевград. 


Мартеницата, изминала най-дълъг път, е на Даниел Веселинов Данев, който живее в Албатера, Испания. 


Специални награди за красиви мартеници и масово участие се присъждат на: Клуб “Приложно изкуство“, с ръководител Димитринка Томова, при ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград; ЦДГ “Слънце“ – Ботевград /колективна работа на 5- и 6-тодишни деца с ръководители Албена Додева и Валерия Сиракова/; ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. 


Награждаването на победителите ще се състои днес – 28 февруари, от 17 часа на площад “Саранск“ в Ботевград. Преди това – от 15:30 часа, на същия площад /пред ОББ/ започва украсяването на Мартенското дърво. Организаторите канят всички участници в конкурса и граждани да присъстват на двете събития.