В сряда  – 15 март, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ще отслужи Преждеосвещена света литургия в църквата „Свето Възнесение Господне” в Ботевград. 


Утринната ще започне от 8 часа, а Преждеосвещената литургия е от 9 часа.


Началото си тази Литургия води от първите векове на християнството. От църковната история знаем, че първите християни се причастявали ако не ежедневно, то твърде често. Същевременно, установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост - дни на скръб и съкрушение за личните грехове, - да се извършва обичайната Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения.


За да се даде възможност на вярващите да се причастяват и в седмичните дни на поста, без да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена в службите на Великия пост и Литургията на Преди осветените Дарове.


Преждеосвещената света литургия се извършва в сряда и петък през първите шест недели на Великия Пост; в четвъртък на Петата Неделя на Великия Пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска; понякога в деня, когато се чествува паметта на светите 40 Севастийски мъченици, ако това се случи в постния период; служи се и в първите три дни на Страстната Седмица (Велики Понеделник, Велики Вторник и Велика Сряда), гласи информация, публикувана в pravoslavieto.com.