В чест на Великден и на събора на Ботевград, днес в  ПГТМ „Христо Ботев” се проведе великденски празник, изпълнен с много песни, танци, музика и кръшни български хора. В програмата имаше и впечатляващо чуждестранно участие. Облечена в китайка носия, Лиу Сунейн рецитира стихотворение на родния си език и изпълни традиционен китайки танц. Лиу е ученичка от 12-ти клас, специалност  „Промишлена електроника”, в професионалната гимназия.   


Преди шест години в училището бе подета инициатива за възстановка на събора на Ботевград. Това стана, след като учители и ученици от ПГТМ „Христо Ботев” инициираха среща с ръководството на  дружество „Орханиец”. Желанието на учениците бе да научат от по-възрастните ботевградчани как някога са празнували събора на града на втория ден на Великден. Оттогава в ПГТМ „Христо Ботев” се прави възстановка на тази традиция, разказа в началото на днешното тържество директорът на училището Добрин Христов. Той поздрави учениците и учителите със светлия християнски празник и отправи благопожелания към тях. 


Добрин Христов отправи благодарност към учениците, които тази година помогнаха за поставяне на великденската украса в центъра на града. Той връчи персонални награди на осмокласничките Никол Коцева и Габриела Тодорова за това, че изрисуваха еднометрово великденско яйце, което в момента се намира във фоайето на училището. Добрин Христов обяви, че днес в училището са организирани още две събития – благотворителен базар на лакомства и Ден на отворени врати. 


Средствата от базара ще бъдат предоставени на нуждаещи се ученици, които тази година завършват професионалната гимназия.


Инициативата „Ден на отворените врати” се провежда с цел да се популяризират специалностите, които се предлагат в училището, както и условията за провеждане на учебния процес, и практическите занятия в него.