Изложбата с картни от пленера по изобразително изкуство, който за втора поредна година се проведе в село Боженица, ще продължи един месец. Официалното откриване се състоя на 14 август в Исторически музей – Ботевград. Показани са повече от 40 картини и графики на участниците в тазгодишния пленер. Те са предоставени на Община Ботевград, тъй като тя финансира събитието със собствени средства.  


Основната цел на пленера е създаване на колекция от творби на утвърдени съвременни български и чуждестранни художници.  Тя e предназначена за фонда на художествената галерия, която ще бъде създадена в Ботевград. Това обяви при откриването на изложбата организаторът на пленера – Володя Казаков – председател на СБХ Ботевград. 


Публикуваме снимки, запечатали моменти от официалното откриване. Те са направени от Кремена Григорова, която, освен че рисува, е и любител фотограф. Тя също бе сред публиката на откриването на изложбата. 


Творческите ангажименти на Володя Казаков продължават. Той участва в друг пленер, който се провежда в Шарковата къща в село Долен. Събитието се реализира по проект „Родина на кръстопът” Идеята за него е на художника Иван Василчин, който тази година взе участие в пленера в Боженица. Той е банатски българин от Стар Бешенов. Представял е свои картини в редица градове на България, сред които Правец и Етрополе. Неговият проект събира български художници, които живеят в различни точки на света.