Областен информационен център – София информира, че Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси” обявява за кандидатстване  процедура  чрез подбор на проекти „Специфични обучения” .  Замисълът за създаване на процедурата „Специфични обучения“ се основава на нуждата от удовлетворяване на потребностите на пазара на труда в някои от най-динамично развиващите се и конкурентни сектори на българската икономика. Фокусът е върху преодоляване на несъответствието между качеството на образование и количеството завършващи специалисти и нуждите на компаниите от секторите, основаващи се на знанията, високите технологии, информационните и комуникационни технологии и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда. Работодателите ще могат да осигурят специфично продължаващо обучение за заетите при тях лица или да наемат безработни лица, които да бъдат обучени в конкретните знания, нужни за работа в компанията.


По този начин се осигурява подкрепа за квалификации за т.нар. професии на бъдещето. Компаниите ще намерят отговор на едно от основните предизвикателства пред тяхното развитие – недостига на работна сила с подходяща квалификация. От своя страна обучените по програмата безработни или заети лица, ще имат шанс да се реализират на позиции, които осигуряват над средните за страната доходи.


Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира по ОП РЧР с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Общият бюджет е 10 000 000 лв., разделен поравно между двата компонента на процедурата, в зависимост от прилагания режим на държавни помощи. 


По Компонент 1 кандидатите могат да получат безвъзмездната финансова помощ между 50 000 лв. и 3 911 660 лв., а по Компонент 2 – между 50 000 лв. и 391 166 лв. Общата стойност за обучението за едно лице, включено в проект, не трябва да надвишава 3 000 лв.


Допустими кандидати са работодатели в сектори, основаващи се на знанията, високите технологии, информационни и комуникационни технологии и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда.