Бившата резиденция на Тодор Живков "Старата изба - Първенец" е продадена на публична продан от частен съдебен изпълнител.


Новият собственик "НСН Инвестмънт" е броил за имота от 14 декара и двата комплекса сумата от 3.5 млн. лв., съобщи "Марица". 


В тях влизат стара и нова част с ракиджийница, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи, както и градини. Търгът е стартирал от 1,5 млн. лв., но при наддаването първоначалната цена е скочила. 


До продажба на винарната се е стигнало заради задължения от 746 хил. евро, които предният собственик Иван Панчев имал към 71-годишната Минка Иванова. Възрастната жена е станала причина да се образува изпълнителното дело. 


По данни от счетоводния баланс към 2016 г., избата е имала непокрита загуба в размер на над 1,2 млн. лв., а задълженията са били за над 2 млн. лв. Преди това се е управлявала от "Шато Виника" АД, която през 2004 г. е обявена в несъстоятелност, а след това - в ликвидация. 


"Старата изба - Първенец", разположена в едноименното пловдивско село, е построена в края на 19 век. По времето на социализма е превърната в резиденция на Тодор Живков, който посрещал там важни гости. Имал и собствена колекция с вина.