Засилен интерес се наблюдава по време на втория етап от инициативата „Ботевград – първият уикиград в България”. В периода декември 2017 – януари 2018 са се включили 25 участници и са написани над 40 нови статии.


„Само за сравнение в първия конкурс на WikiBotevgrad участие взеха 20 индивидуални участници и 5 институции, като бяха написани 30 статии“, напомни Спасимир Пилев, редактор в Уикипедия и един от инициаторите на WikiBotevgrad.


„Община Ботевград и Уикипедия проведоха поредица обучения в Градската библиотека и училищата в Ботевград, както и съпътстващи събития, свързани с писане на статии. Активни граждани и институции започнаха да се вдъхновяват и да се включват поетапно, което може да бъде единствено гордост за града и общината. Бих искал да напомня, че до края на февруари всеки, който желае, може да се включи със статия, снимки или видео и да участва във втория конкурс на WikiBotevgrad. Темите за обекти и бележити личности, които все още са свободни, може да видите тук: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiBotevgrad/Articles. Също така имате възможността да предложите нови теми или да участвате с преводи. Преводът на съществуващите статии на английски език дава възможност информацията за Ботевградския край да достигне до повече хора по целия свят. Инициативата е насочена най-вече към ученици, студенти, езикови центрове, литературни клубове, читалища и други културни институти, но също така и към всеки, който желае да се включи – специалист или ентусиаст”, сподели Спасимир Пилев.


Повече информация можете да потърсите в сайта на проекта wik.pe/wikibotevgrad или фейсбук страницата WikiBotevgrad, както и да зададете своите въпроси или да изпратите материали на wikibotevgrad@gmail.com.