По инициатива на общински съветници от различни групи в Общински съвет - Ботевград искането на сдружение „За чиста вода” за провеждане на местен референдум ще бъде подложено на обществено обсъждане, което ще се проведе на 26 февруари от 18 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев” в Ботевград. В дискусията могат да участват всички желаещи граждани. Общинските съветници също могат да се включат. Те са уведомени по надлежния начин за датата и началния час на общественото обсъждане. Покана за участие в него е отправена и към представителите на сдружение „За чиста вода”, което внесе предложение, подкрепено с подписка, в ОбС за провеждане на местен референдум с въпроси:  


1. Подкрепяте ли в рамките на 6 месеца от провеждане на настоящия референдум да започне постоянна доставка на питейна вода с гарантирано и удостоверено качество за всички жители на община Ботевград?


2. Подкрепяте ли ръководството на община Ботевград да бъде задължено да изработи, финансира и внедри план за подмяна на цялата водопреносна мрежа на територията на община Ботевград в срок до края на 2018 година?


Общественото обсъждане на искането за местен референдум ще премине в следната последователност: Представяне на ИК „За чиста вода“; Кратки експозета на официалните участници; Дискусията под формата на въпроси и отговори.