Вчера, 13 март, имахме удоволствието да съобщим, че Вокално трио "Романтика" беше гост на празненство по случай 8 март в Тетевен, организирано от ръководството на Клуба на пенсионера.
Днес качваме впечатленията за това гостуване,  които ни изпрати ръководителят на Вокално трио "Романтика" Боян Шаранов.


На 10-ти март, в ресторант „Еница”,  по покана на ръководството на Клуба на пенсионера и лично от председател на клуба Мария Милева, истински педагог, голям общественик, почетен гражданин на град Тетевен, родена в Етрополе. Като единствени гости от Етрополе, нашето Вокално трио „Романтика” при НЧ „Тодор Пеев-1871 година”,  взе участие в празнично веселие по случай Осми март, международният ден на жената.
Искам да разкажа за събитие, което трайно заседна в моето съзнание и върна спомените ми десетки години назад във времето. Искам да разкажа за истински човешки взаимоотношения, все още запазени в това малко, красиво градче.
Официалната част започна с поздравителен адрес към жените, поднесен от г-жа Милева. Този адрес беше истински шедьовър на поетичното майсторство, защото освен общественик Мария Милева е и утвърдил се поет.
След това, вокалната група при клуба „Незабрава” изпя няколко песни под диригентството на Мария Милева, музикалният ръководител на групата. Това бяха непознати за мен песни, които галеха слуха с музикалната си точност и вокална динамика.
След тяхното изпълнение дойде и нашия ред – представихме само мелодични шлагерни песни от етрополски автори. Впечатли ме вниманието, с което присъстващите в залата слушаха изпълнението ни и аплодисментите след всяка песен. Мисля, че с песните ни сме докоснали най-нежните струни на човешката душа.
Тук е мястото да отбележа, че поканата за участието в това събитие не е случайна. Дължи се само на една песен, дует, композирана преди много години от етрополеца Николай (Кольо) Христов, по текст на Мария Милева, която се казва „Не бързай залез”.
След нашето представяне започна веселата част. За тази част в ресторанта се погрижи човекът-оркестър, който с разнообразния си репертоар създаде истинско празнично настроение. В тази част се включихме и ние с няколко песни.
В заключение искам да споделя и това – присъстващите жени и малкото мъже бяха хора от моето поколение, между 70 и 90 годишна възраст,  които са запазили спомените си от детските и младежки години. Имах чувството, че на дансинга танцуват  тийнейджъри, а това бяха танците на 50-те и 60-те години на миналия век – танго, румба, туист, рок и разбира се много разнообразни хора.   И друго – като, че на този празник се беше събрал женският елит на Тетевен, с официални тоалети, с прически, с културни обноски един към друг.
Но най-впечатляваща остана ролята на главния виновник на всичко което описах, Мария Милева. Какво сърце, каква енергия, каква всеотдайност  трябва да има човек, за да мотивира съгражданите си да участват съвсем непринудено на подобни събития. Да ги накара да забравят несгодите на съвремието и отдадат цялото си сърце и душа на малките човешки радости. А госпожа Милева наближава своята 82-ра годишнина.
Никога няма да забравя с каква топлота,с какво внимание присъстващите на това събитие ни посрещнаха още преди да ни чуят и оценят, а това бяха над 100 човека в зряла пенсионна възраст.


Снимките са от Боян Шаранов