Награждаването на участниците в третия етап на инициативата „Ботевград - първият уикиград в България” се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Своите впечатления от статиите и снимките в конкурса споделиха Спасимир Пилев и Вася Атанасова – редактори в Уикипедия. Двамата оказаха безценна помощ за реализиране на инициативата. По думи на Вася Атанасова, в трите етапа са взели участие над 60 човека. 


Самият проект започна през октомври месец миналата година. Той бе разделен на три кръга, като всеки завършваше с церемония по награждаване на доброволците, написали статии на български и английски език за исторически, културни и природни забележителности, личности и събития, свързани с Ботевград. Написаните нови статии са 140 на брой, обяви Вася Атанасова. 


Освен статии, в Укипедия могат да се качват и снимки, адио и видео файлове, припомни Спасимир Пилев. Той съобщи, че в рамките на инициативата са качени над 1000 снимки, което, по негови думи, е едно изключително постижение. Освен това са качени и документи, за което принос имат Исторически музей – Ботевград и градската библиотека „Иван Вазов”. 


Вася Атанасова изтъкна, че благодарение на тази инициативата творчеството на популярния ботевградски поет Стамен Панчев вече е достъпно за интернет обществото. Тя обяви още, че ръстът на четеното на статии за Ботевград, откакто е стартирал проектът, се е повишил с 40%.  


Спасимир Пилев изказа благодарност на местните институции, подкрепили инициативата. Това са  Община Ботевград, Исторически музей – Ботевград, Читалищна библиотека „Иван Вазов”, училища, читалищата в селата.  


„Радостен е фактът, че толкова много институции се включиха. Надявам се, че всеки един участник ще се чувства удовлетворен, че е помогнал информацията за Ботевград да стигне до хората по целия свят”, каза той и допълни: „Още веднъж благодаря на всички участници. Този проект ще продължи, той може би никога няма да завърши, което е най-хубавото. Защото информацията винаги може да бъде допълвана и актуализирана, могат да се добавят още фотографии и изображения, т.е. проектът е отворен за развитие.”. 


Награди за участие в инициативата получиха Народно читалище „Никола Ракитин” – Трудовец, отделни класове от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ - 8 „б” с преподавател Ирина Зиза,  8 „а” с преподавател Жанет Стоянова,  8 „г” с преподавател Диана Ганева, 10 „г” - също с ръковидител Диана Ганева, 11 „б с преподавател Милена Андонова, 11 „г” с преподавател Цветанка Петрова, Народно читалище „19 февруари” – Скравена, което е едно от най-активните, Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград, Народно читалище „Събуждане” – Врачеш, Радослав Маринов – фоторепортер в botevgrad.com, Иванка Иванова – зам.-директор на ОУ „Отец Паисий” – с.Врачеш, 7-ми клас в ОУ „Васил Левски” – с. Литаково, 3-ти клас в ОУ „Васил Левски” – с. Новачене, Петя Антонова – за снимки, Владимир Ангелков - за снимки, Нора Иванова.


Раздадени бяха и специални награди на най-активните участници и в трите етапа на инициативата. Грамоти и предметни награди - чаши, получиха градската библиотека “Иван Вазов“, Исторически музей - Ботевград, ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Цанка Йорданова, Ина Маринова, Вася Атанасова, Десислава Алексова, Мартин Литев, Георги Петров, Димитър Боевски и Спасимир Пилев.


От името на институцията, която представлява, кметът Иван Гавалюгов поздрави редакторите в Укипедия България – Вася Атанасова и Спасимир Пилев, и им благодари за усърдната работа. Те бяха двигателите на целия процес, както и Деси Алексова -преподавател в МВБУ, която по уважителни причини днес не присъства на това събитие. Не мога да не поздравя и учениците от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Те са един нагледен пример как млади хора могат да поемат една общественополезна инициатива и със своите знания и умения да допринесат и за писането, и за превеждането на редица статии, които правят по-популярен нашия град. Огромно благодаря на всички институции. Това е доброволчески труд. Радвам се, че сте осъзнали, че отделяйки от Вашето лично време, допринасяте за популяризиране на нашия град, на селата в нашата община, въобще на историята на нашата община“, каза Иван Гавалюгов.  


След награждаването бе открита първата табела с QR код на Часовниковата кула в Ботевград. Този код може да се сканира с мобилно устройство. Така туристът, а и всеки, който желае, получава информация за обекта, който е посетил.