Продължават действията по погасяване на горския пожар, възникнал на 07 септември в 14:00 часа край с. Горни Окол, община Самоков, област София.
На 08 септември със заповед на кмета на община Самоков е обявено бедствено положение на територията на общината в районите на кметствата: Горни Окол, Долни Окол, Широки дол, Райово, Алино, Поповяне и Ковачевци.

Вчера пожарът се разви от Горни Окол към с. Райово, Широки Дол, Мечката. Направени са 20 км. просеки от верижните машини. Общата площ на пожара е около 4000 дка, като от тях 2000 дка. са иглолистна и широколистна гора, а останалото - сухи треви и лесонепригодни площи.

На мястото на пожара има 10 противопожарни автомобила с 60 пожарникари от звената “Пожарна безопасност и спасяване” - Самоков, Ботевград и Пирдоп и Столична дирекция “Пожарна безопасност и спасяване”, 25 души от горско стопанство, гасаческа група от Самоков – 40 човека, Държавно лесничейство – Самоков участва с 10 човека, местно население – 20 човека, от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция "Гражданска защита" – София – 20 служители и 3 водоноски и булдозер, подсигурени от община  Самоков. Към мястото на произшествието са изпратени тази сутрин и две гасачески групи от Министерството на отбраната.
Извършени са 24 облитания от френските самолети за пожарогасене. Пожарът вече е овладян – съобщиха от Гражданска защита.