Сто години след последното подписано примирие в следствие капитулацията на Германия на 11.11.1918 г., акад. Марков обогатява историческата наука и зарадва читателите на историческо четиво с новия си забележителен труд, посветен на Голямата война.


Началото започва така: „Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!” Разкриват се причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Втората балканска война, за да бъдат „поправени неправдите" и „всички българи да се съберат под общата държавна стряха."


Книгите обесняват и последиците от продължителното участие на България в изпълнения с изненадващи поврати ход на Първата световна война, когато тя печели своите битки на Балканите, но краят ще бъде решен на Западния фронт. Българските воини записват с кръвта си славни подвизи от Тутракан до Дойран, които ще останат в нашата народна памет като неразрушими опори на националната гордост. В парижкото предградие Ньой на Сена България е жестоко наказана от Съглашението въпреки нейния стремеж към национално освобождение и обединение, защото геополитиката и стратегията зачеркват морала чрез отмъстителен вик „Победените са виновни и ще платят за всичко! 


Премиерата ще се състои на 14.11.2018 г. от 18:00 ч. в Исторически музей – Ботевград.