Факт е, че много стопани се отнасят безотговорно към своите домашни любимци, като допускат те да се размножават безконтролно, а след това изхвърлят малките им на улицата. В резултат на това броят на безстопанствените кучета непрекъснато расте. Поради тази причина община Ботевград започна проверки в града и вилна зона Зелин за регистрация на домашни любимци. От началото на тези проверки   - 12 септември, до момента в общината се регистрирани 70 кучета, преди това броят на регистрираните бе около 30. 


А резултатът от поредната кампания за безплатно чипиране през същия период, е 120 домашни любимци с чип, съобщи екологът на общината Ева Нишева. Тя припомни, че д-р Илин Черняшки се включи с доброволен труд, а чиповете се предоставят от общината. 


От понеделник – 12 ноември, започва акция по връчване на актове за нерегистрирани кучета.  Целта на предприетите действия е да се въведат правилата и редът за съответната регистрация, предвидени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, за да има ясна представа колко са кучетата на територията на Ботевград и Зелин, какъв е техният статус, дали са кастрирани, или не, коментираха от общинското ръководство.


В момента се изготвя проект за приют за безстопанствени животни. За неговата реализация ще бъдат заложени средства в бюджета на общината за следващата година.  


Както сме информирали вече, приютът ще бъде изграден зад бившия ДАП, върху терен, който общината придоби по безвъзмезден начин от Министерството на вътрешните работи.