Днес пожарникарите от германската провинция Бранденбург предоставиха поредното дарение на колегите си от Софийска област. Това стана на тържествена церемония, която се проведе пред РС „Пожарна безопасност и спасяване” – Ботевград. На тържеството присъстваха зам.-министърът на МВР Румен Андреев, Николай Николов – директор на Главна дирекция „Противопожарна безопасност и спасяване”, Тодор Илиев – директор на ОДМВР-София, Пламен Зашев – шеф на областна служба по противопожарна безопасност, Цанко Маринов – зам.-областен управител на Софийска област, Волфганг Венцел – съветник в посолството на Германия у нас, кемтът на Ботевград Георги Георгиев, генерал Норберд Цошке – шеф на пожарната безопасност на област Бранденбург и други.

Най-напред гостите приветства кметът на общината Георги Георгиев. Той благодари за дарението и пожела сътрудничеството между пожарникарите от провинция Бранденбург и колегите им от Софийска област да продължи и занапред.

След това думата взе генерал Цошке. Той обяви, че дарението включва 4 противопожарни автомобила, 2 автостълби, 1 малък гасачески автомобил, 1 командирски автомобил, които са напълно оборудвани.
Генерал Цошке подчерта, че партньорството между пожарникарите от Бранденбург и колегите им от Софийска област датира от осем години. За това време германската провинция е дарила общо 21 противопожарни коли за нуждите на районните служби по противопожарна безопасност от областта – съобщи Цошке.

Благодарност за предоставеното дарение изказа и шефът на ГД „ПБС” Николай Николов. Той използва повода да съобщи, че през следващата година на районните служби по противопожарна безопасност в страната ще бъдат разпределени 60 нови автомобила. „Средствата за закупуването на техниката са осигурени от държавния бюджет, както и по програма „Регионално развитие” на ЕС” – допълни Николов.

В знак на признателност генерал Цошке получи поздравителен адрес и плакет от името на българските пожарникари. Наградата връчи Николай Николов. 

Церемонията завърши с демонстрация на дарената техника.