21 януари – Бабинден /стар стил/, е Ден на родилната помощ. Днес своя професионален празник честват акушерите, гинеколозите, неонатолозите. По този повод заслужено внимание бе засвидетелствано на екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ - Ботевград. Специален поздрав към работещите в родилната помощ отправиха децата от детска градина „Здравец” – с. Трудовец. 


Малчуганите и техните учители бяха подготвили художествено-музикална програма с песни, стихотворения, пожелания и наричания за здраве, благодат и повече родени бебета в община Ботевград. По традиция децата изпълниха ритуала „измиване на ръце” на д-р Георги Шуманов - началник АГО в местната болница, като по този начин изразиха почит и уважение към всички, които работят в Родилното отделение и се грижат за здравето на родилките и техните рожби. 


Благопожелания към екипа на АГО отправи зам.-кметът на общината Борис Борисов. От името на кмета Иван Гавалюгов той прочете поздравителен адрес, в който се казва: 


Уважаеми лекари и акушери, 


Уважаеми медицински работници,


Имам удоволствието от свое име и от името на ръководството на община Ботевград да Ви поздравя по повод Деня на родилната помощ – 21 януари! 


Засвидетелствам своето уважение към отговорността и достойнството, с които изпълнявате своя дълг и призвание – да бдите над новия човешки живот и първи да го посрещате, дарявайки радост и надежди на българските семейства.  


Продължавайте да упражнявате професията си с любов, защото за обществото тя е символ на позитивизъм, всеотдайност и достойнство! 


Нека трудът Ви бъде благословен и ценен, а дните Ви изпълнени с обичта и уважението на любимите хора. 


Да припомним, че през 2018 год. в МБАЛ Ботевград бяха родени 241 бебета.


Както всяка година, така и тази общината ще подпомогне финансово работещите в областта на родилната помощ в Ботевград да отбележат своя професионален празник.