“Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", заяви народният представител от квотата на Продължава промяната за Софийска област Александър Дунчен в интервю за Българското национално радио. Според него превръщането на Агенцията по горите в независима държавна агенция към министър-председателя ще даде възможност горите да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност. "Досега тя беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси", заяви той. По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система.


"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат нарочно ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива тези политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българското население и българските преработватели – да стимулираме тяхната преработка тук, а не популистки да спираме износа. Защото износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от което дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България", посочи той.


Според Дунчев шансът за реализиране на реформата е в това, че "обществото е осъзнало колко важни са горите". 


"Има огромна обществена и професионална подкрепа за държавна агенция. Не виждам коя партия би устояла на този обществен натиск. В Народното събрание имаме готови законопроекти... Имаме пълна подкрепа от министър-председателя за горската реформа", каза още народният представител. 


Пред БНР Александър Дунчен обясни, че е имал възможност отново да поеме Агенцията по горите, но е отказал да участва в управлението, докато заедно със своите колеги от Продължаваме промяна в Народното събрание не успеят да защитят интереса на хората и не изпълнят обещанието, което са им дали – за независима горска система.  


Д-р инж. Александър Дунчев ръководеше на Агенцията по горите по време на двата служебни кабинета на президента Румен Радев.