Община Ботевград стартира реализацията на проект за близо 1 милион лева в подкрепа н социално уязвимите групи от населението.


Днес се проведе началната конференция по Проект „Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в Община Ботевград и община Мездра“, който се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. 


Събитието се състоя в Клуба на пенсионера в Литаково. На срещата присъстваха ръководителят на проекта - Борис Борисов, Ирина Григорова - счетоводител на проекта, координаторът от страна на Сдружение с нестопанска цел МАГ Ботевград - Адриан Ангелов, Елена Нанова - координатор от страна на община Мездра, кметът на Литаково – Пешо Младенов, представители на село Скравена и граждани.


Проектът предвижда създаване на Майчини центрове, по един в селата Скравена и Литаково (община Ботевград) и един в град Мездра. Необходимостта от създаване на подобни центрове е идентифицирана и в двете общини в резултат на обширни проучвания сред ромската общност, осъществени от съвместната програма на Съвета на Европа и Европейската комисия РОМАКТ. Всички услуги в Майчините центрове ще се основават на прилагането на семейно – ориентирания подход в грижите за децата. При всички услуги ще бъде налице стремеж към информиране и овластяване на родителите с цел повишаване на родителския им капацитет. Родителите ще са въвлечени като партньори в работата с детето и това ще дава много по-голяма резултатност на работата на специалистите. Планирането на услугите ще се извършва съвместно, като дейностите ще са съобразени с нуждите от подкрепа на семейството. Друг много важен аспект на семейно-ориентирания подход ще бъде изграждането на родителски мрежи за взаимопомощ.


Минимум 300 деца на възраст от 0 до 6 години и техните родители от ромски произход ще бъдат обхванати от дейностите на Майчините центрове през периода на реализация на проекта.


Основната цел на проекта е подкрепа на деца от уязвими групи, от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедност между поколенията.


Проектът предвижда ремонт на сгради и помещения – общинска собственост в гр. Мездра, с. Литаково и с. Скравена, които се намират в центъра на населените места и са разпознаваеми за местното население, както и закупуване на нужното оборудване и обзавеждане. Чрез предвидените ремонтни дейности помещенията ще придобият уютен вид за потребителите и ще бъдат създадени нормални условия за работен процес на наетия по проекта персонал.


Периодът на изпълнение проекта е 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г., като общата му стойност е 977 868.94 лв.