Новината бе съобщена от кмета Иван Гавалюгов на редовния му брифинг в петък. В момента се обсъжда какви да бъдат велосипедите и как точно ще се предоставят под наем. Подобна практика има в много общини в страната и Ботевград ще проучи и ползва техния опит. Целта е на територията на общината да се изградят веломаршрути и да се популяризира велотуризмът.


Освен това е решено на две места по трасето от Ботевград към хижа Рудината да бъдат поставени два пункта, на които да се предлагат вода, чай, кафе и други. Единият е на Стубеля, вторият - в Зелин, срещу бившия детски лагер. „Става дума не за търговски обекти, от които да се печели, а от пунктове, които да се използват от туристите, които минават по този маршрут. Най-вероятно те ще бъдат отворени само в събота и неделя, когато потокът от туристи е по- голям“ - коментира кметът.


Идеята за развитие на велотурзма в района е на общинското предприятие „Туризъм“ и се подкрепя от общинското ръководство. Кметът Иван Гавалюгов и зам.- кметът Борис Борисов бяха сред участниците в похода, които на 8 януари изкачиха връх Мургаш. Инициативата е на ОП "Туризъм” и това е третият планински поход, който организират тази есен и зима.


„Запълваме една липса на организирано туристическо движение, тъй като повече от 10 години местното туристическо дружество не развива дейност. - коментира Иван Гавалюгов. - Надявам се, че организираните походи ще се превърнат в регулярно събитие, а вече виждам, че набират все по-голяма популярност сред нашите съграждани и хора от региона“ - допълни той.