Председателят на Камарата на минералните води Цветелина Лукарска днес бе в Липница, за да вземe проби от извора на т.н. Желязна вода. След като анализът на водата бъде готов, от Камарата ще предприемат и следващата стъпка по  процедурата за сертифицирането на минералния извор. За това  обаче задължително трябва да има добро взаимодействие  с местната власт и други институции, изтъкна тя.
Днешното посещение и интересът от страна на Камарата на минералните води е следствие от участието на  зам.-председателя на общинския съвет Дамян Маринов  в дискусията, посветена на състоянието на минералните води у нас, която се проведе в края на миналата година в Народното събрание.
„От години хората в Липница знаят за лечебните свойства на Желязната вода, но досега не е направено почти нищо този извор да се проучи, да се  изготвят специализирани хидрогеоложки доклади и друга техническа документация. Самият каптаж е направен преди повече от 50 години и е в недобро състояние” – заяви  Дамян Маринов, който е кандидат за народен представител от ГЕРБ.
„В момента се разработва актуална електронна Карта на минералните извори и Енциклопедия на минералния ресурс на България, в които всеки регион ще бъде описан със своите извори като история, местоположение и химически състав. Целта е да се достигане до потенциални инвеститори, туристи и всички, които се стремят да водят здравословен начин на живот” – заяви Цвети Лукарска при посещението си в Липница.
„Към момента има отворена  процедура за финансиране  по Инвестиционна програма “Минерални води“ към Националния доверителен Екофонд (НДЕФ). Има и предложение да се предвиди  възможност ПУДООС да отпуска безвъзмездна помощ или заеми на общините, които се нуждаят от оборотни средства за откриването и разработването на нови находища. Затова е и важно Ботевград да има свой представител, който да поставя и защитава интересите на общината на най-високо ниво” – заяви кандидатът за народен представител  Дамян Маринов. Той е трети в лисата на ГЕРБ за Софийска област.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!