27,3% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес, сочи изследване на НЦИОМ.

69% от анкетираните смятат, че влиянието на ГЕРБ ще продължи да расте до изборите. Като партия с най-висок рейтинг след ГЕРБ е БСП с 18,1%.

По надолу се нареждат ДПС - 8,9%, "Атака" - 8,2%, СДС - 2,7%, ДСБ - 2,5%, НДСВ - 17%, ВМРО - 1%.

Едва 2% смятат, че има проблем по отношение на етническо напрежение и на отношение към малцинствата.

Само за един месец с 8% са се увеличили деклариращите, че ще гласуват за управляващата в момента коалиция - БСП-НДСВ-ДПС.

Въпреки това в изследването три са коалициите, за които хората биха дали своя глас - ГЕРБ-СДС - 28,5%, ГЕРБ-БСП - 25,8% и ГЕРБ-"Атака" - 28,5%.

За коалицията БСП-ГЕРБ процентът на поддръжниците се е увеличил - три четвърти от електората на БСП би подкрепил такава коалиция. Само една четвърт от симпатизантите на ГЕРБ биха дали гласа си за такава коалиция. По-приемливи за избирателите на ГЕРБ са останалите две коалиции. Българите имат най-малко критики към ГЕРБ - всеки пети.

По думите на анализаторите от НЦИОМ полемиката между премиера и лидера на ГЕРБ до голяма степен е довела до спад на доверието на симпатизантите им.

74% от българите не одобряват дейността на Народното събрание. Едва 16 % от анкетираните одобряват работата на парламента. 51,8% са хората, които одобряват работата на президента Георги Първанов.

39,8% са тези, които не са съгласни с политиката на президента. 62,8% път са хората, които не одобряват работата на премиера Сергей Станишев.

Регистрира се нарастване на одобрението на работата на съда и прокуратурата. Рейтингът на армията се връща в нормалните си стойности на одобрение от преди скандалите с имотите и взривовете в поделението край Челопечене - 43 % одобряват дейността й, а за работата на прокуратурата одобрението си са дали 17,4 %.

Одобрението на Волен Сидеров расте от юли месец до сега. Волен Сидеров остава политикът с най-високо одобрение сред лидерите на парламентарни групи - 23,3 %.

За разлика от ГЕРБ "Атака" се свързва изцяло със своя лидер, сочат изводите от изследването.

92 % от избирателите на ДПС одобряват работата на лидера на партията Ахмед Доган, а одобрението към Емел Етем и Джевдет Чакъров се повишава и то особено след последния обществен дебат около това има ли разпад в партията.

Според изследването на НЦИОМ Бойко Борисов си остава политикът с най-висок рейтинг, като дейността на Борисов одобряват 59 %.

На второ място по тази скала е министърът на културата Стефан Данаилов - 58 %. Президентът Георги Първанов има поддръжката на 51 % от населението, следван от еврокомисаря Меглена Кунева - 43 %.

Проучването е проведено на базата на 1000 интервюта в 86 населени места в страната.