На днешния ден именници са: Трифон, Тричко, Гроздан, Лозан


На 1 февруари се почита паметта на св. Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.


В чест на Свети Трифон бе организирано тържество, което по традиция се проведе в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. Той припомни житието на светеца и отправи благопожелания към присъстващите.


От името на организаторите председателят на Сдружение “Орханиец“ адв. Мария Накова поздрави присъстващите с празника и пожела: "Да няма болести, буболечки, ветрове и градушки по лозята, а на есен да има голям добив, за да може чудно вино да има за зимата. Честит празник, честит Трифон Зарезан! Той е празник на веселието и виното. Затова от еликсира на боговете налейте и хубаво се повеселете!“.  


Кулминация в празничната програма бе избора на Царица на лозята и Цар на виното. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата. Късметът се падна на Тоня Николова от Ботевград.


16 вина – бели и червени – домашно производство, участваха в класацията. След прецизна дегустация, комисия в състав: Георги Везирски – представител на Община Ботевград, Веселин Николов – представител на Сдружение “Орханиец“, и Георги Спасов – член на литературен клуб “Стамен Панчев“, определи тазгодишния носител на приза “Цар на виното“. Това е Красимир Радославов  от Ботевград. Неговото мерло се оказа най-добро по всички показатели – вкус, цвят и аромат. Подгласници на Царя на виното станаха Николай Илянов и Васил Василев.


Спазен бе и обичаят по зарязване на лозята. И както си му е редът, честта се падна на новоизбраните цар и царица. 


За доброто настроение на присъстващите се погрижиха народната певица Иванина Иванова, фолклорен клуб “Варвари“ – село Трудовец, и Общински духов оркестър – Ботевград. За празника бе приготвена супа от телешко месо.