В Община Ботевград се проведоха консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии за изборите за членове на Европейския парламент и за народни представител, които ще се проведат на 9 юни. В срещата участваха представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, Възраждане и Има такъв народ. 


Консултациите бяха ръководени от Румен Христов – зам.-кмет на община Ботевград. Тъй обясни, че спрямо предходните избори няма съществени промени относно разпределението на квотите в Секционните избирателни комисии за община Ботевград. Представителите на партиите приеха предложението на общинската администрация без възражения. 


На територията на общината са образувани 45 секции, 10 от които със седем членове, а останалите - в състав от 9 членове. Общият брой на членовете на СИК е 385. 


Съгласно методиката за определяне на съставите на комисиите, партиите в община Ботевград ще участват със следните бройки в СИК: Коалиция ГЕРБ-СДС – 99 души /40 в ръководство и 59 членове/; Коалиция ПП-ДБ – 91 души /36 в ръководство и 55 членове/; ПП ДПС – 54 души /21 в ръководство и 33 членове/; ПП Възраждане – 51 души /19 в ръководство и 32 членове/; Коалиция БСП за България – 45 души /13 в ръководство и 32 членове/; ПП Има такъв народ – 45 души /6 в ръководство и 39 членове/.


До 12:30 часа на 7 май партиите трябва да представят в общинската администрация списъци с имената на своите представители в съставите на секционните избирателни комисии.


Секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова се обърна с молба към представителите на политическите структури да подберат внимателно членовете на СИК, подчертавайки, че организацията по изборите 2в1 и тяхното изпълнение ще бъдат трудни. “Членовете на секционните избирателни комисии трябва да са максимално подготвени и мотивирани, да са хора, които ще си прочетат достатъчно добре указанията. Също така ръководствата на секционните избирателни комисии да имат готовност да пътуват до София, въпреки че се очертава дълга изборна нощ“, обърна внимание тя. 


Зам.-кметът Румен Христов напомни, че предстоят обучения, на които е желателно присъствието на членовете на секционните избирателни комисии.