Ботевград е петият град, след Варна, София, Габрово и Банкя, в който гостува националното пътуващо изложение “Алея на книгата“. То дава възможност на читателите да се срещнат с любими си издателства и автори. Инициатива  за пътуващото изложение е на Асоциация “Българска книга“ с председател Десислава Алексиева. 


Събитието в Ботевград бе открито от кмета Иван Гавалюгов. 


“Изключително удоволствие е, че имам възможността да открия такова значимо събитие за нашия град, каквото е “Алея на книгата“, още повече, че община Ботевград е негов домакин за първи път. Искам да благодаря на организаторите и по-специално на преподавателя Филип Зуберски, тъй като той е човекът, който предложи тази идея, благодарение на неговите усилия тя днес се реализира. 


Вярвам и силно се надявам, че това ще стане едно традиционно събитие за нашия град и един от акцентите в културния календар, тъй като е изключително важно да запазим интереса и любовта към книгата“, каза Иван Гавалюгов.


Председателят на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга“ – Десислава Алексиева, също благодари на всички, съдействали за осъществяване на инициативата в Ботевград.


“Искам да използвам възможността, че Алея на книгата в днешния ден съвпада с един голям празник за Ботевград – 140 години Народно читалище “Христо Ботев“ и 140 години Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“, да поздравя всички хора на словото и на духа, които правят така, че Ботевград да бъде истинско културно средище! Искам да изкажа и благодарността си към всички, които ще се включат в Алея на книгата, на нашите колеги – издатели, на всички читатели! 


Алея на книгата, освен всичко, което се каза дотук, е специално създадена за това книгите да отидат при хората. Защото, когато книгите отидат при хората, хората си спомнят за книгите, връщат се към тях. Това е доказан начин за насърчаване на четеното. 


Ние сме изключително щастливи, че тази година за първи път Алея на книгата пристига и в Ботевград. Надяваме се, че това ще бъде началото на една хубава традиция, която ще съвпада с годишните на читалището и библиотеката“, каза при откриването Десислава Алексиева. Тя пожела да има много читатели, а на Ботевград – все така да работи и да бъде град на духа. 


Думата бе предоставена и на Филип Зуберски – общински съветник и председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и духовни дейности към Общински съвет – Ботевград. Той благодари на всички, подкрепили идеята – Община Ботевград, Общинско предприятие “Туризъм“, Асоциация “Българска книга“ и нейното ръководство, Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“, Народно читалище “Христо Ботев“, издателствата и авторите, изразили желание да гостуват на Ботевград по време на инициативата “Алея на книгата“.


Филип Зуберски използва възможността на анонсира предстоящо събитие, също свързано с книгите. “Преди четири години с мой приятел създадохме книжен сайт – nadvecher.com, като искахме той да носи социален елемент със себе си. По време на пандемията от ковид направихме инициатива за даряване на книги към български читалища, като започнахме с тези в община Тетевен. Събрахме 3 200 книги, за да подпомогнем библиотеките там. От утре – 11 май – Ден на библиотекаря, започваме нова инициатива, насочена към всички читалищни библиотеки в община Ботевград“, съобщи той. Филип Зуберски се ангажира да предостави допълнителна информация относно организацията. Той обърна внимание, че дарените книги трябва да са издадени след 2010 год. и да са в добро състояние.  


Жителите и гостите на Ботевград ще имат възможност през следващите три дни да се запознаят със съвременни български автори и със съвременна българска литература. Както вече обявихме, в Алея на книгата гостуват 19 издателства. Техните щандове са разположени на пл. “Освобождение“ и във фоайетата на читалището.  


Алеята на книгата ще бъде съпътствана с богата културна програма за малки и големи, за която може да се информирате тук.