В двора на къщата, където е било извършено престъплението, е намерено огнище, като са открити и иззети над 20 кости с различна форма и размери


Осъждан за средна телесна повреда 77-годишен мъж е задържан за убийството на 58-годишен негов познат в ботевградското село Новачене. Това съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в Съдебната палата.


Мотивът, според разследващите, е скарване между двамата заради часовник, собственост на обвиняемия. Прокуратурата ще поиска задържане под стража на мъжа, на когото е повдигнато обвинение, предаде БТА.


Престъплението беше разкрито на 15 май, след като полицията откри части от разчлененото и обгоряло тяло в местността Чуклата на ботевградското село Новачене.


Директорът на ОДМВР-София старши комисар Тихомир Ценов каза, че сигналът за изчезналия мъж е подаден на 14 май в 8.30 ч. сутринта в Районното управление в Ботевград. Той бил подаден от мъж, който съобщил, че нямал връзка с баща си от няколко дни. Снети са сведения от голям кръг от хора и от кмета на село Новачене. Това тежко престъпление е разкрито в рамките на ден, отчете старши комисар Тихомир Ценов.


Главен инспектор Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления срещу личността" в ГДНП, допълни, че криминалистите в рамките на 24 часа са успели по установените вече доказателства, да се изготвят експертизи, които да послужат за задържането на извършителя на това тежко престъпление.


Прокурор Николова разкри подробности за жестокото убийство. Полицията е открила кости и обгорени човешки останки в двора на къщата на 77-годишния пенсионер. След направени експертизи е установено, че те са на 58-годишен мъж от селото, обявен за общонационално издирване. Убитият е водил скитнически начин на живот, като няма данни да е извършил престъпление. Самото убийство е било извършено в къща, намираща се далеч от селото с огромен двор и растителност над метър, метър и половина, предаде news.bg.


Заподозреният е 77-годишният Огнян Наков, който е задържан за 72 часа.


В двора на къщата, където е било извършено убийството, е намерено огнище, в което са открити и иззети над 20 кости с различна форма и размер. Около него са намерени още множество силно обгорени кости, както и брадва, по която в режещата ѝ част има следи от кръв. Намерени са и иззети множество веществени доказателства.


Заподозреният за зловещото убийство живее в София. Използвал къщата си в Новачене за вила. С убития били приятели и редовно пиели заедно.


Това не е първо престъпление за заподозрения мъж. През 2020 г. той нападнал с брадва бащата на бившия кмет на селото. Имал e и бизнес в селото - гледал кози и държал заведение. Ставал агресивен след употреба на алкохол. Веднъж ударил и човека, който се грижел за козите му.


Убиецът и жертвата последно са забелязани заедно в събота. Ден по-рано между двамата е имало и скандал.


Разпитани са 15 свидетели и са назначени експертизи. Предстои да се внесе искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо извършителя на убийството.


Наказанието, което го грози, е от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Все още не се признава за виновен и не дава обяснение по случая. Не е правено полиграфско изследване.


Няма данни за съпричастност към самото убийство, но все още работата на терен продължава. Ако има и най-малки данни за помощ от някого, ще бъдат документирани по съответния ред.


По-рано кметът на Новачене каза, че нападателят е глухоням българин, говорел с апаратче, но всичко разбирал, а убитият е от ромски произход - Кънчо Илиев Сираков, на 58 години, имал деца, които обаче живеят в Златоград.