Над 70% са изпълнените строителните работи по трасето на лот 2


Във връзка с публикации в медии Агенция „Пътна инфраструктура“ информира, че е предприела всички необходими мерки за укрепване на новопоявилите се свлачища при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград.


При изграждането на пътен възел „Ребърково“, част от лот 2 на проекта за модернизация на участъка от път I-1, преди повече от половин година, е регистрирано свлачище при изпълнението на изкопни работи. Още през март изпълнителят е уведомил агенцията за възникналите неочаквани свличания на земни и скални маси и веднага комисия от експерти и геолози на Института по пътища и мостове към АПИ, на ОПУ-Враца, на строителя и на надзора е извършила оглед и оценка на състоянието на участъците със свлечени земни и скални маси. Идентифицирани са четири участъка със свлечени земни маси, като едното от тях е при пътната връзка на пътен възел „Ребърково“. Изготвено е становище на проектант-геолог и в последствие свлачището е регистрирано от „Геозащита Плевен“ ЕООД.


След проведения оглед и оценка на състоянието на участъците със свлечени земни и скални маси, в спешен порядък АПИ предприе необходимите действия за ускоряване на процедурите за избор на изпълнител на укрепването на свлачището. Припомняме, че на 23 август бяха обявени обществени поръчки по чл. 79 от ЗОП за проектиране и извършване на строително-монтажни работи по укрепване и обезопасяване на свлачищата и нестабилните откоси по трасето на обект: „Път I-1 (Е-79) „Мездра – Ботевград“ ЛОТ 2 от км 161+367 до км 174+800“, както и за строителен надзор. Стойността на поръчката за укрепване и обезопасяване на свлачищата и нестабилните откоси по трасето е 63 292 143,84 лв. без ДДС, а за строителния надзор е 2 215 225,03 лв. без ДДС. Информацията за тръжната процедура е публична и е налична в Профила на купувача. Предстои сключване на договорите с изпълнителя на строително-монтажните работи - „Европейски пътища“ АД, и на строителния надзор – „СТРОЛ-1000“ АД.


Строителните работи по трасето на пътя Мездра – Ботевград продължават, в напреднала фаза са и се извършват по утвърдената строителна програма. Над 70% са изпълнените строителните работи по трасето на лот 2.