В понеделник опозицията в Народното събрание ще внесе вот на недоверие на правителството заради образованието.
Това каза в предаването "Неделя 150“ на програма “Хоризонт“ на БНР лидерът на СДС Пламен Юруков. Според него увеличаването на учителските заплати е само едната част от проблема. Другата е “реформата в образованието“. Юруков обяви, че не вижда как правителството може да се справи.“СДС е готов с реформа в образованието и в други сфери, така че, ако до няколко месеца поемем управлението на страната, ще може да приложим своите планове”, допълни той. Юруков. В същото предаване лидерът на “Атака“ Волен Сидеров упрекна опозицията, че не е единна по отношение на вота на недоверие, неговата партия била готова още в петък да се внесе вота на недоверие. Той добави, че вотът не е безсмислен, защото се налага от обстоятелствата. Правителството няма воля, а Станишев не направи най-важното - да излезе навън на улицата, да се срещне с хората, заяви Сидеров. Един политик трябва да умее да скача във водата, дори това да му носи негативи, каза Сидеров. Що се отнася до искането за увеличение на учителските заплати, той заяви, че и 100 % могат да бъдат удовлетворени, защото това са 230 милиона евро - тоест по малко от четвърт част от парите, които се готвят за военните доставки. Според Сидеров протестите на учителите е трябвало да се подготвят по-рано, още миналата година, когато се е приемал бюджета. Трябва да се протестира на време, сега просто наблюдаваме плодовете на бездействието миналата година, каза лидерът на "Атака".
Междувременно Яне Янев от ОДС съобщи във Варна, че вече са събрани 65 подписа за вота на недоверие, а утре са последни консултации преди внасянето му. Ще настояме дебатът по вота да стане в четвъртък, добави Янев.
Общо шест опоционни партии обявиха, че застават зад вота на недоверие срещу правителството на Станишев. Това са ГЕРБ, СДС, ВМРО, Гергьовден, ЗНС и Новото време. От тях обаче парламентарно представени са само СДС и ВМРО, а Гергьовден и ГЕРБ имат съответно 2-ма и 1 депутати. “Мотивите на вота са ясни и разбираеми за цяла България. Пълен провал в политиката на образованието и разкрит заговор на кабинета срещу нашите деца. Втори месец децата на България не влизат в училище, учителите стачкуват, а родителите не могат да работят пълноценно и да се грижат за младото поколение българи“, казват шестте партии в обща декларация. В нея обаче не участват Демократи за силна България.“Ние смятаме, че кабинетът доказа публично своята некомпетентност и сме възмутени от надменността и арогантното поведение на вицепремиера Вълчев и министър Орешарски”, казват още определилите се като“десни“ партии. Те приканват всички десни и десноцентристки партии да осъдят високомерието и безпринципната политика на кабинета Доган-Сакскобургготски-Станишев.