Ограничаване на държавните разходи и рязко намаляване на данъците, осигуровките и държавните такси предлагат от Института за пазарна икономика в своя проект за алтернативен бюджет с ниски данъци 2009. Според икономиста Георги Ангелов основни цели на правителството трябва да бъдат насърчаването на инвестициите и спестяванията, както и увеличаване на конкурентноспособността на икономиката.

В предложения проектобюджет са заложени осигурителни вноски от 10, вместо от 34 процента и лични пенсионни сметки, обясни Георги Ангелов.

„Да няма един централен сребърен фонд, а по-скоро да се открие лична сметка на всеки работещ и всеки пенсионер и там да му се заделят част от тези пари, т.е. като се приватизира Летище София и се вземат 1 млрд. евро, те да се разпределят в тези сметки на всеки”, отбеляза Георги Ангелов.

Конкуриращи се здравни фондове ще предлагат на българите стандартен пакет услуги срещу средства, които ще направят системата устойчива. Как да се реализира здравната реформа според Ангелов:

„Всяка година определена част от хората да имат право да избират частен фонд или да кажем 1 януари 1/3 от хората, тези които имат най-висок доход, могат да си избират частен фонд, от 1 юли още 1/3. В рамките на година, година и половина може да се стигне до реална алтернатива за всички”, посочи още той.

Ангелов предлага също намаляване на заетите в бюджетния сектор и на субсидиите, финансиране на ефективните програми, залагане на по-голям бюджетен резерв от 600 милиона лева. Според него ефектите ще бъдат по-голяма устойчивост при криза, повече работни места и инвестиции, свиване на сивата икономика.