Задълженията на "Пирогов" към доставчиците са около 11 млн. лв., със складови запаси на лекарства и медицински консумативи под критичния минимум.

С отчитане попълването на запасите (2 млн .лв.) и на текущите месечни загуби, в края на годината ще се формират задължения към доставчиците (загуба) около 15 млн. лв., предава агенция Фокус.

Това се посочва в доклада за състоянието на болницата, който ще бъде представен днес от директора на лечебното заведение Димитър Раденовски.

Не е изпълнено разпореденото от Министъра на здравеопазването, през 2006 г. и март 2007 г., за разработване на бизнес-програма, финансов план и финансови разчети.

Болницата няма тригодишна програма 2007-2009 г., няма бизнес-план и финансов план за 2007 г.

До 21 октомври Съветът на директорите ще представи на принципала бизнес-стратегия на болницата за периода 2008-2010 г.

За продължаване на дейността болницата се нуждае от спешна еднократна субсидия от Министерството на здравеопазването в размер на 12.5 млн. лв., защото мерките на Съвета на директорите за повишаване на лечебната и икономическата ефективност ще дадат резултат след 6-7 месеца.

Болницата формира загуби от около 3 млн. лв. годишно, както от преразход на лекарства и медицински консумативи, така и от поддръжка на медицински екипи - дежурни за комплексна спешна помощ.

Около 38% от разходите на болницата са за материали и консумативи, а 40% за работни заплати и осигуровки на персонала.

Превишаването на разходите, спрямо приходите - загубата като цяло е резултата на разликата (загубите) от признаваните по нормативната уредба разходи и действителни разходи на болницата за извършваната лечебна дейност и влошена икономическа ефективност, в резултат на слабости в планирането, организацията и управлението на дейността.