12 месеца ще бъде платеното майчинство от следващата година. Условието е бъдещата майка да се е осигурявала една година преди това, а не шест месеца както беше досега. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров след приключването на заседанието на Съвета на коалицията, на което повече от четири часа управляващите обсъждаха проектобюджета за следващата година. Разчетите на кабинета се наложи да бъдат преработени заради очакваните негативни последици от световната икономическа криза. Здравната вноска остава осем процента при съотношение 8:10:12, допълни Овчаров.

Индексацията на пенсиите ще е на 1 април и на 1 юли. Приоритет ще са директните плащания за селскостопанските производители, за железопътната инфраструктура и социално значимите проекти – образованието и социалната област. За противодействие на световната финансова криза ще се засилят буферите в Бюджет 2009, реши Политическият съвет на управляващата коалиция. Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание. Ето какво още каза той:

„Няма никакви драматични корекции в макрорамката на бюджета. Тя се запазва в тези граници, които бяха приети на първо четене. Над 1,5 млрд. лв., от разходите на министерствата, ведомствата и държавата, ще бъдат заделени и ще бъдат изразходвани само при изпълнение на другите проекти на макрорамката”, обясни Румен Овчаров.

Както се очакваше буферът в разходната част ще се повиши от седем процента на 10 на сто. Управляващите са разчели бюджетният излишък следващата година да е три процента, но при опасност може между един и два процента да бъдат деблокирани. Управляващите допускат около 2 млрд. лева по-малко да влязат в приходната част на бюджета. Здравната вноска ще се повиши от шест на осем процента като разликата ще влезе в резерва на Националната здравноосигурителна каса, който е в БНБ. Проектът за демонополизиране на здравната каса е готов и след Нова година се очаква да бъде внесен за разглеждане в парламента.

Пенсионната вноска между работник – работодател – държава ще остане предвиденото 8:10:12. Не е взето решение кои проекти, финансирани досега със средства по програма ФАР, да бъдат платени от бюджета. По този въпрос тройната коалиция ще дискутира на следващия Съвет на управляващите, който най-вероятно ще бъде през януари. На днешната среща не са обсъждани и кадровите размествания заради спрените пари от Европейската комисия.

По повод опасност от повишаване на безработицата Румен Овчаров обясни: „Държавата е заделила необходимите средства за компенсации на евентуалните безработни, но все пак се надяваме, че мерките, които предприема правителстото ще минимизират този ефект”.

Румен Овчаров разясни, че предстои да бъдат уточнени някои от капиталовите разходи на министерствата. Според него тези, които няма да могат да бъдат реализирани, ще бъдат свити, за да се използват по-пълноценно. Заложените публични капиталови разходи са близо 5,6 милиарда лева, което е значителен ресурс в подкрепа на икономиката.