Десет пъти се увеличават глобите за работодатели, които нарушават трудовото законодателство. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, който депутатите обсъдиха днес на второ четене, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пред журналисти депутатът от ДПС Хасан Адемов каза, че промените целят подобряване на здравословните условия на труд.

Адемов посочи, че се предлага санкцията за работодател или негов служител, който не осигури безопасни условия да бъде глобяван от 10 до 15 хил. лева. Работодатели, които пречат на проверките на трудовите инспектори, са заплашени също с глоба от 20 хил. лева, при сегашна 5 хил. лева. Той поясни, че за работник, който няма трудов договор, работодателят ще бъде глобяван с 15 хил. лева, което е десет пъти повече отколкото сегашните разпоредби.

Според Адемов при системни нарушения инспекторите ще могат да спират работата на предприятията. Той заяви, че се предвижда инспекторите по труда да получат повече правомощия. Сега те по всяко време ще могат да влизат влизат в дадено предприятие и да изискват всякаква документация. Промените в Кодекса на труда предвиждат и възможност на отпуск по желание за 15 дни на бащите при раждане на детето. Бащата ще може да вземе патен отпуск след 6 месец от раждането на детето до навършването на 12 месеца- т.е една година. Тази промяна цели да се сподели отговорността по отглеждане на детето.

Сн.: Аctualno.com