Тресенето на главата надолу-нагоре в такт с музиката или "хедбенгинг"-а, движение популярно сред феновете на метъла, може да е доста опасно за здравето. До този извод са достигнали Деклан Патън и Андрю Макинтош от Университета в Нови Южен Уелс, Австралия.

Двамата учени, които са специалисти в биомеханиката, са изследвали публиката на множество хард-рок и метъл концерти, след което са публикували наблюденията си в „Британски медицински журнал".

Според тях, отривистото тръскане на главата надолу-нагоре, подобно на „заек под въздействието на електрошок", може да причини хроничен световъртеж, счупване на врата и дори мозъчни и сърдечни увреждания.

За пример е даден китаристът на бандата „Evanescence" Тери Балзамо, който през 2005 получи инфаркт именно заради прекалено тръскане на главата.

Как да избегнем подобна съдба? Единият вариант е да слушаме по-нормална музика - като тази, изпълнявана от Майкъл Болтън, Селин Дион и Ричард Клайдерман, шегуват се двамата австралийски учени. По-сериозният, но и по-труден за спазване вариант е да се постараем движението на главата ни да не надминава диапазона от 45 градуса спрямо врата.