Уникална система за укриване на реалните обороти в продажбата на горива са открили експерти от Регионалния координационен център за взаимодействие между Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници" в Русе.

В бензиностанция и газстанция по пътя Кубрат – Разград, експертите са открили устройство с шест бутона за включване и изключване на връзката на касовия апарат с резервоарите на различните видове горива. Устройството е намерено на стена в стаичката на персонала, зад окачените палта на работниците и закрито с диван. Според проверяващите, монтажът на системата може да е замислен още при строежа на обекта.

На собственика са съставени три акта за административно нарушение на наредбата за работа с фискални апарати и по Закона за ДДС. Предстои цялостна ревизия на фирмата. В нея ще се анализират и данните в откритата от митническите инспектори тетрадка от 78 листа с надпис „кредити 2008". В нея са отразявани зареждания с горива на автомобили на физически лица и фирми с фиксирани дати, видове, количества и суми. Подозренията на експертите са, че на записаните не са издавани касови бележки, а горивата са им продавани на по-ниски цени от обявените.

От създаването на русенския координационен център на НАП и Агенция „Митници" през септември миналата година, екипите са извършили 53 проверки в областите Русе, Разград, Силистра и Търговище. Съставени са 14 акта за административни нарушения и по техни разработки са започнали шест ревизии на фирми.