Производители на компютри представиха сгъваем дизайн на Intel-базирания Classmate PC. Това стана по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, което ангажира вниманието на световната хай-тек индустрия в последните дни.
Традиционният нетбук се сгъва и превръща в таблет с чувствителен на допир екран, който позволява по-интуитивно изживяване в класната стая, посочиха от Intel.
Според проучване сред ученици и учители, дизайнът със 180-градусово завъртане, подвижна камера и тъч екран поощрява естественото сътрудничество в класната стая.
Изградени на базата на процесор Intel Atom, тези специално разработени нетбуци поддържат широк кръг от учебни приложения и дейности. Classmate PC е малък и лек, така че лесно да го носи дете. Оборудван e с водоустойчива клавиатура и е удобен за носене в раница, тъй като е устойчив на удар, както и при случайно изпускане.
Във форма на таблет, екранът на сгъваемия Classmate PC има функция за „отхвърляне на длан”, която позволява на детето да пише по естествен начин, като обляга дланта си на тъч-екрана.
Компютърът е придружен с образователен софтуер и приложения от компании, участващи в инициативата Intel Learning Series, която интегрира хардуер, софтуер и услуги, проектирани специално за образованието.
Технологични компании, работещи в сферата на образованието, могат да създават иновациини продукти около примерния дизайн на Classmate PC, за да усъвършенстват и подобрят работата на учениците с технологиите.
Допълнителният сгъваем дизайн ще се предлага паралелно с вече успешно наложения „clamshell”, който се използва в португалската инициатива Магелан – правителствена програма в национален мащаб, която предоставя РС на деца от началното училище чрез местни производители на компютри и доставчици на телекомуникационни услуги.
Магелан е една от най-успешните образователни технологични програми по света. Държави като Венецуела работят с Португалия, за да разширят програмата и в своята страна.
„По света има 1,3 милиарда деца в училищна възраст и само 5% от тях имат достъп до РС или интернет”, заяви Лила Ибрахим, генерален директор на Intel Emerging Markets Platform Group.
Компанията очаква нейните технологии и инициативи значително да подобрят обучението на учениците и техния живот.