"Аз го извърших", бяха първите думи на задържания Манчо Панюков, съобщи началникът на гоцеделчевската полиция главен инспектор Поюков, по време на пресконференция, минути след довежданетo на убиеца от село  Осиково, в полицейското управление. „Той е намерен в плевня в родното си село Скребатно. Все още се изяснява чия собственост е плевнята. Задържаният не изпитва чувство за вина”, подчерта Поюков.

В момента авторът на кървавото престъпление е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Очаква се в петък да му бъде постановена постоянна мярка "задържане под стража", уточни районният прокурор Нели Вълчева.

Окръжна прокуратура Благоевград вече извършва първите следствени действия. До момента не е ясно и какво точно ще гласи обвинението срещу него, но е ясно, че срещу него ще бъдат повдигнати няколко обвинения.
Освен за убийство по особено жесток и мъчителен начин на синовете си Иво и Еди, Манчо Панюков ще носи наказателна отговорност и за палеж, при който е застрашен животът на повече от едно лице, коментира прокурор Атанасова.  Панюков все още не е направил самопризнания. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа, каза прокурор Елка Атанасова.

Двете момченца ще бъдат погребани в петък, съобщи за Дарик кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Погребението на 5-годишния Иво и 8-годишния Еди ще бъде в 13.30 часа в селото, където се разигра кървавата драма. „Петък е обявен за ден на траурен ”, съобщи още Башев. "Разпоредил съм на кметовете на населени места в общината да се забранят всякакви публични и увеселителни мероприятия", заяви още градоначалникът.

Освен това във всички джамии в гоцеделчевско ще бъде отслужен и молебен за петимата пострадали при пожара, който бе предизвикан от Манчо Панюков.

В столичния институт "Пирогов" все още се борят за живота на майката на децата – Биляна Панюкова. Тя има 85 процента изгаряния. При пожара в къщата пострадаха още четирима души – двама мъже и две жени. Четирима от тях бяха оперирани още днес, каза проф. Огнян Хаджийски, шеф на Секцията по изгаряния и пластична хирургия. За петък е насрочена операцията на 51-годишната Анифе Велева, която има 21% изгаряния, уточни той.

Междувременно доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) от Благоевград отпътуваха за село Осиково. Те ще окажат психологическа подкрепа на учениците от местното училище и на всички нуждаещи се, съобщиха от организацията.

Днес стана известно, че кметът на община Гърмен Ахмед Башев е преподавал на убиеца Манчо Панюков три години в гимназията в село Рибново. "Познавам Манчо много добре, преподавал съм му по математика. И тогава той бе много буен”, заяви Башев. "Манчо не признаваше никакви институции, биеше се с хората и пиеше", допълни още Башев. Кметът на Гърмен заяви, че е личен приятел с бащата на Панюков, който преди месеци е бил пребит от сина си.

Снощи към 22.00 часа мъжът уби синовете си Иво и Еди с нож по особено жесток начин и подпали семейната къща в село Осиково.