Стресът се проявява най-вече при хората, които живеят в големите градове и са подложени на силно напрежение. Това сочат данните от он-лайн изследване на фармацевтичния производител „Медика” АД. Това стана ясно на пресконференция в зала МАТИ на НДК, на която бяха обсъдени физическите и психологични проблеми, които може да причини стресът, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Според проучването, стресът се възприема най-вече като негативно явление. За по-възрастните стресът е моментно преживяване, докато за младите, той е постоянен фактор. За основни източници на стрес са дефинирани градската среда, отношенията на работното място, семейните проблеми и разводите, влошеното здраве. Финансовите затруднения се оказват не чак толкова важен фактор, според изследването. Начините за справяне със стресови състояния са разходките в природата, спорта, шопинг-терапията.
Проучването на „Медика” показва, че почти всички хора прибягват към успокоителни лекарства, като начин за по-леко преодоляване на проблемите. Най-често използвани са медикаменти, съдържащи валерианов екстракт.