Бумът на индийския фондов пазар изстреля най-големия индустриален предприемач в страната – Мукеш Амбани, до първото място в списъка на най-богатите хора на света, съобщи Nasdaq.

Така той надмина по богатство Бил Гейтс, мексиканския бизнесмен Карлос Слим и милиардера инвеститор Уорън Бъфет. В годишната класация на списание Forbes на най-богатите хора Амбани се нареждаше на 14-о място със състояние от 20,1 млрд. долара.

Благодарение на безпрецедентното вливане на чуждестранни капитали от страна на щатски и европейски инвеститори бенчмаркът Mumbai Sensex надмина 20 хил. пункта за първи път в историята си в понеделник, като за последните две години е увеличил стойността си почти двойно.

Индексът Sensex нарасна с около 39%, след като Индия се превърна в третият по големина развиващ се пазар след Китай и Русия, надхвърляйки 1 трлн. долара през май.

След силното поскъпване в понеделник на акциите на три групи компании на Мукеш Амбани - Reliance Petroleum, Reliance Industrial Infrastructure Ltd и Reliance Industries, нетното състояние на бизнесмена, който е техен председател и управляващ директор, нарасна до 63,2 млрд. долара.