Двайсет и шест деца от начално училище във Вашингтон, въоръжени с лопати и гребла, помогнаха вчера на първата дама Мишел Обама да разкопае лехите за собствена зеленчукова градина на Белия дом, която ще осигурява прясна зравословна храна за президентското семейство и гостите му.

Тя ще бъде първата, откакто Елинор Рузвелт засади "градина на победата" през Втората световна война, за да даде пример на американските домакини как да си помогнат сами във военновременната криза.

На 100 кв. м близо до фонтана на Южната морава ще се отглеждат спанак, броколи, няколко вида марули и къдраво зеле, тикви, грах, мента, копър и други подправки, къпини, боровинки и малини, предаде Асошиейтед прес. Ще има и пчелен кошер, макар че дъщерите на президента не били въодушевени от идеята.

"Въпреки всичко ще се опитаме да произвеждаме и собствен мед", каза г-жа Обама на учениците от началното училище Банкрофт, които покани да й помогнат за копаенето. Училището си има собствена градинка.

"Искам да съм сигурна, че семейството ни, както и екипът и всички гости, които идват в Белия дом и се хранят на нашата трапеза, ще получават наистина пресни плодове и зеленчуци. Установих от опит с моите дъщери, които са на 10 и седем години, че зеленчуците им харесват повече, ако са вкусни", обясни на децата първата дама, която полага специални усилия да се сближи с местната общност във Вашингтон.

Учениците отново ще бъдат поканени в Белия дом следващия месец за засаждането, а после - за да помогнат при брането, а и да сготвят някои от продуктите в президентската кухня. Първата реколта се очаква в края на април.

След като се потрудиха вчера заедно с първата дама, децата бяха настанени на маси за пикник на моравата и почерпени с ябълки, ябълков сок и бисквити, изпечени във формата на лопатки.

Помощник-готвачът Сам Кас каза, че градината ще се поддържа през цялата година съобразно сезона. Някои от продуктите ще бъдат сервирани в Белия дом на семейство Обама и на официални приеми. Част ще бъдат дарени на Кухнята на Мириам - благотворителна кухня близо до Белия дом, където г-жа Обама неотдавна помагаше да се сервира безплатен обяд на бедните.

"Надявам се, че децата ще започнат да образоват семействата си, а те на свой ред - нашите общности", заяви Мишел Обама.

Призивът "Хранете се локално" стана мантра на екологичното движение, което приканва хората да се откажат от навика да се хранят с продукти, транспортирани отдалече, за да бъдат намалени вредните парникови емисии. Допълнително предимство е цената - важен фактор във време на рецесия, отбелязва "Ню Йорк таймс". БТА