МВР няма да има достъп до данните от телефонните и интернет разпечатки при сериозни престъпления, решиха депутатите като приеха промяна в Закона за електронни текстове. Спорният текст беше подложен два пъти на гласуване като депутати се опитаха да го върнат дори трети път с цел приемането му.

При първото гласуване днес депутатите приеха предложението, но след като Минчо Спасов от НДСВ поиска прегласуване, а председателят на парламента Георги Пирински предупреди да не се гласува с чужди карти, идеята бе отхвърлена. Според сегашния закон вътрешното ведомство има право на достъп да разпечатките само при тежки престъпления, а промяната по настояване на министър Михаил Миков целеше да се разшири кръгът от случаи.

След като преди месец искането беше отхвърлено с гласовете на опозицията и НДСВ,  на прегласуването отново не беше прието с техните. След като депутатите продължиха работата си по дневният ред, председателят на парламента Георги Пирински съобщи, че в деловодството е постъпило обръщение към него от страна на девет депутатите от левицата. В него се казва, че при прегласуването на предложението гласовете им, които подкрепят да се разширят правомощията на МВР, не са били отчетени от системата.

„Нямам основание да го подложа отново на гласуване”, заяви Пирински след като идеята за трето прегласуване беше обсъдена на председателски съвет. По думите му от фирмата-доставчик на системата за гласуване, са били категорични, че няма техническа неизправност.