Кметът Иван Гавалюгов даде начало на празничната програма по случай събора на Ботевград – Велики понеделник. Той поздрави съгражданите си и отправи благопожелания към тях. 


“Днес е двоен празник, тъй като е и един от най-почитаните дни – Гергьовден. Честито на всички именници!


За поредна година тук, в градския парк, се събираме ботевградчани от различни поколения, за да отпразнуваме заедно най-светлия християнски празник, да споделим хубави моменти от миналото, от настоящето, да изразим надежди и пожелания за бъдещето. Вчера, разхождайки се в парка, установих, че това събитие е един сборен образ на нашия град и как той трябва да изглежда, а именно хора от различни поколения, възрасти, етнос дори, с различни интереси, социален статус, разбирания, музикални предпочитания, са на едно прекрасно място и за всеки има по нещо от неговото. Също така, заедно, без да си пречим, можем да се забавляваме и всеки според своя интерес намира мястото, което предпочита, или пък дори може да отскочи до мястото, което други харесват. Смятам, че това наистина е начинът, по който нашият град трябва да се развива – всички да сме толерантни, уважителни, усмихнати, добронамерени един към друг, независимо от различията, които имаме!


Пожелавам светли празници и много добро настроение, много усмивки в този прекрасен ден! Честит празник, бъдете здрави“, каза кметът Гавалюгов. 


По традиция на Велики понеделник бе отслужен водосвет за здраве и благополучие на ботевградчани Освещаването бе извършено от Ловчански митрополит Гавриил и архиерейския наместник отец Борис. 


С великденски поздрав “Христо Воскресе“ към ботевградчани се обърна Негово Високопреосвещенство: “Драги братя и сестри, честитя Ви Втория ден на светлото Христово възкресение, което от няколко години е отново, както в минали времена, празник на Ботевград! И ние се радваме, че възкръсна тази прекрасна православна традиция – да празнувате на най-светлите дни в годината, които са действително извор на радост, извор на надежда и на любов! Господ да дарува благополучие - дховно и материално, на всички Вас, защото, когато ние търсим Господ и спазваме неговите заповеди, Той ни дава всичко, което ни е необходимо в този живот. “Търсете първо Царството Божие и всичко ще Ви се даде и придаде“, е казал Господ“.“


Дядо Владика припомни за усилията на Църковното настоятелство при храм “Свето Възнесение Господне, ръководството на Международното висши бизнес училище, Сдружение “Орханиец“ и Дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“ да възродят събора на Ботевград на Втория ден на Великден. 


“Това реално стана, когато дойде новият кмет. И с негова помощ и с Вашето старание и желание, сега ние празнуваме на прекрасен ден и на прекрасен празник. Пожелавам на всички Господ да Ви дарува с духовно и телесно здраве, с благополучие, дълголетие, с много радост“, каза още Негово Всокопреосвещенство в обръщението към миряните.


По традиция Управителният съвет на Сдружение “Орханиец“ раздаде по парче от осветения великденски козунак на присъстващите на празника в градския парк. 


Богатата програма и слънчевото време направиха празника в Ботевград още по-приятен и запомнящ се.